Blog

Beweging

Een vaste basis geeft je de mogelijkheid om in beweging te komen. Beweging is een gevolg van twee of meer krachten die in verschillende richtingen werken en uiteindelijk niet aan elkaar gelijk zijn. Welke krachten zijn er werkzaam? In de beoefening van de Hatha-yoga ervaren we in ieder geval de werking van de zwaartekracht. Dan is er de kracht die je in beweging brengt, dit is de spierkracht en in geestelijk opzicht de motivatie.


Aantrekken en afstoten
Een krachtige motivatie om iets te ondernemen kun je ontlenen aan het gevoel dat je ergens bij hebt, en de emoties die het in je los maakt. Datgene dat je aangenaam vindt, maakt krachten in je los die je in beweging zetten er naar toe. Door te zeggen "aantrekkelijk" plaats je de oorzaak voor de beweging buiten jezelf en in hetgeen je aangenaam vindt. Als je iets onaangenaam vindt,  maakt  dat krachten in je los waardoor je de andere kant op beweegt, er vandaan. Door te zeggen "afstotend" plaats je de kracht weer buiten jezelf en komt de verantwoordelijkheid voor je beweging te liggen in hetgeen je onaangenaam vindt. Zo kun je gevangen zijn in een dualiteit. Je wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen aantrekken en afstoten. Hoewel het lijkt of aantrekken en afstoten eigenschappen zijn van de gebeurtenissen, situaties of voorwerpen zelf, is het feitelijk zo dat het een gevolg is van je eigen ervaring. Heb je bijvoorbeeld positieve ervaringen opgedaan met gekruid eten, dan vind je sambal aantrekkelijk, anders is dat niet het geval.

Ook in de beoefening van de Hatha-yoga kun je je gevoelens van aantrekken en afstoten bewust worden. Sommige houdingen of bewegingen ervaar je als aangenaam en bij andere bewegingen voel je in jezelf weerstanden ontstaan.

Kwellend en niet kwellend
In een oude tekst over Yoga, de Yoga Sutra's van Patanjali wordt een tweedeling gemaakt: kwellend en niet-kwellend. Dit kan niet gelijkgesteld worden aan aangenaam en onaangenaam. In de yoga filosofie is namelijk aangenaam ook kwellend. Het aangename is kwellend omdat het voorbij gaat. Niet-kwellend is een levenshouding die verder gaat dan de tweedeling van prettig en onprettig. Het verwijst naar een neutrale levenshouding.

Met behulp van de Yoga kun je door oefening je steeds meer bewust worden van de oorzaak om in beweging te komen. Je kunt steeds beter gaan voelen dat de drijfveer om tot iets te komen in jezelf ligt en niet in de zogenaamde buitenwereld.

De werkzame krachten voelen
Je kunt een yogahouding als prettig of als onprettig ervaren. Neem de tijd om deze gevoelens goed tot je door te laten dringen zodat verschillen zich aan je kunnen openbaren. Vergelijk de houdingen die je als prettig ervaart onderling met elkaar zodat je je bewust kunt worden wat prettig precies voor jou betekent. Vergelijk de houdingen die je als onprettig ervaart met elkaar. Zijn er overeenkomsten in de soort houding? Zo ontdek je misschien dat je alle buigingen achterover als onprettig ervaart vanwege de angst voor rugklachten. Zijn er verschillen tussen de gevoelens van onprettig? Hangt onprettig samen met onvermogen? Hangt het samen met vroegere ervaringen, beelden of herinneringen die in je opkomen tijdens de uitvoering van de houding en beweging?

De heupopheffing
Je gaat op je rug liggen en buig je benen, zet je voeten plat neer, evenwijdig aan elkaar. Je laat je armen los liggen, een klein beetje gespreid, je handen draai je open. Richt je aandacht op je bekken. Beweeg je bekken heel rustig omhoog, je billen en je rug komen van de vloer omhoog. Voel de spanning in je lichaam oplopen. Laat dan je rug wervel na wervel weer terugzakken naar de vloer totdat je gehele rug en je billen weer op de vloer liggen. Herhaal dit in een rustig tempo. Je laat na verloop van tijd de beweging doorgaan zonder te stoppen als je de rug maximaal hebt opgetild, en nadat je je rug weer hebt neergelegd. Het voelt aan als een beweging zonder begin of einde. Merk op hoe je je voelt terwijl je zo beweegt.

Wat beweegt je?