Blog

Aarden

In de beoefening van de Hatha-yoga tracht je lichaam en geest bijeen te brengen. Yoga betekent juk, ha betekent zon, tha betekent maan. Ha en tha zijn symbolische uitdrukkingen  voor geest en lichaam. De Hatha-yoga is een manier om lichaam en geest in evenwicht te leren brengen. Ook in eenvoudige houdingen zoals staan of liggen op je rug kun je dit oefenen. Als je daarbij je aandacht richt op het kontakt dat je maakt met de aarde, is er sprake van 'aarden'.

Jezelf plaatsen op aarde

Om te aarden dien je een bewuste verbinding te maken met de aarde waarop je rust. Dit kun je alsvolgt oefenen. Plaats heel bewust je voeten onder je heupen. Laat daarbij je tenen recht naar voren wijzen, je voeten staan evenwijdig aan elkaar. Beweeg, zonder je voeten op te tillen, heel rustig heen en weer. Hierbij kun je voelen hoe je gewicht het ene moment meer op je rechtervoet rust en daarna meer op je linkervoet. Zo beweeg je ook heel rustig een paar keer van voren naar achteren. Dan kun je langzaam je knieën buigen en strekken. Let er op dat je in de beweging door-ademt. Je vertraagt je bewegingstempo. Je kunt je steeds meer bewustworden van je benen en je voeten. Merk dan op hoe je voeten op de aarde rusten. Neem de tijd om je van dat kontakt bewust te worden. Hoe heb je het gewicht verdeeld? Sta je meer op je rechtervoet of op je linkervoet? Sta je vooral op het voorste deel van je voeten of op je hielen? Naarmate je meer overbodige spanning loslaat uit je lichaam (uit je gezicht, je schouders, je handen, etc), neemt de druk op je voeten toe. In je gevoel kan het zijn alsof je met je voeten een klein stukje in de aarde zakt. Stel je dan voor dat je je verbindt met de aarde, bijvoorbeeld zoals een boom die zich wortelt. Geef jezelf bewust een plaats op aarde.

Onzekerheid

Vanuit het doen gaan we naar het voelen. Je kunt je ogen sluiten. Hoe voelt je lichaam aan in het staan? Heb je de neiging om je knieën te overstrekken? Voel je angst om door de knieën te gaan, een knieval te maken? Heb je geen vertrouwen in je basis, dan kan de behoefte ontstaan om de onzekerheid die hier een gevolg van is te overschreeuwen. Je doet je sterker voor dan hoe je je eigenlijk voelt, je houdt je poot stijf, letterlijk en figuurlijk.

In het staan is er altijd sprake van enige beweging. Je adem stroomt, misschien voel je kleine verschuivingen in de manier waarop je gewicht verdeeld is over je voeten. Dit hangt onder andere samen met het loslaten van de overbodige spanning uit je lichaam.  Voel je je hierdoor onzeker worden, voel je angst om te vallen, ga je anders ademen? Kun je je aandacht blijven richten op je voeten en je verbinden met de basis die je voelt?

Bewustworden van je basis

In een simpele houding als staan kun je je bewust worden van de aarde als je basis, je kunt de vaste grond onder je voeten voelen. Het geeft je de gelegenheid om in meer algemene zin je bewust te worden van de basis in je bestaan, datgene waaruit je je zekerheid put. Vind je een basis in je werk, in een relatie, in het bedrag op je bankrekening in je materiele omstandigheden, in het gezin waar je deel vanuit maakt, de straat waarin je woont, de status die je je hebt verworven ? Je wordt je hiervan pas bewust als het je ontvalt, bijvoorbeeld als je je werk, je partner of je huis verliest. Dergelijke pijnlijke gebeurtenissen kunnen je stimuleren om op zoek te gaan naar de zekerheden in jezelf.

Waarin vind je de zekerheid in je bestaan?

Structuur

Je richten op de aardse kant van je bestaan helpt je om structuur te geven aan je leven. Het aardse, zoals je lichaam, dien je te onderhouden. Voeding, bescherming, de zorg voor je dagelijkse bestaan hangen hier allemaal mee samen. Het zijn activiteiten die je leven kunnen ordenen, doordat ze steeds opnieuw terugkeren. Besteed je tijd aan een bepaalde ordening in je leven?

Ga je op zoek naar de basis in je zelf, dan kun je in kontakt komen met een bepaalde structuur of ordening. In je lichaam vinden we die structuur bijvoorbeeld terug in je skelet. Is er in geestelijk opzicht sprake van een structuur, een patroon dat min of meer vast ligt?